Yerli Otomobil TOGG Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Elektrikli araçlar dünyada iyice yaygınlaşırken ülkemiz de bu konuda TOGG ile oldukça önemli bir adım atmıştı. TOGG’un açılımı Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu. 2017 senesinde duyurulan TOGG projesinin üreticileri arasında ise Türkiye’nin en köklü kurum ve şirketleri bulunuyor. Projede üretici ortak olarak yer alan kurumları BMC, Anadolu Grubu, Turkcell, Kök Grubu, Zorlu Holding ve TOBB şeklinde sıralayabiliriz. TOBB’un projedeki ortaklık payı %5 olmakla birlikte diğer kurumların payları ise %19’dur. Proje duyurulmasından 1 sene sonra 25 Haziran 2018 tarihinde Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş adı altında resmi olarak start almış oldu. Projenin merkezi Kocaeli’nin Gebze ilçesinde yer alan Bilişim Vadisi’nde bulunuyor. CEO’su ise Gürcan Karakaş’tır.
TOGG dahilinde hem Sedan hem de SUV modellerinde araçların üretilmesi planlanıyor. Araçların üretimi ise Bursa’nın Gemlik ilçesinde yer alan Haralar Bölgesi’nde kurulacak fabrikada gerçekleştirilecek.
TOGG Tasarımı
TOGG projesi kapsamında üretilmesi planlanan tüm araç modellerinin tasarımını İtalyan Pininfarina firması gerçekleştirdi. Aynı zamanda projenin 2019’un son günlerinde tanıtılan modelleri de İtalya’da üretilmiştir. Aracın tasarımında en dikkat çeken özelliği ise EURO NCAP çarpışma testlerinden beş yıldız alacak bir kapasiteye sahip olmasıdır. TOGG modellerinin tamamında araç içerisinde bulunan ön gösterge paneli tamamen elektronik bir şekilde tasarlanmış. Bununla birlikte ön ızgarasında da lale motifleri yer alıyor. Haydi şimdi de TOGG projesi kapsamında üretilmesi planlanan tüm araç modellerini daha yakından inceleyelim.
TOGG Modelleri Nelerdir?
Öncelikle tüm TOGG modellerinin %100 elektrikli olacaklarını belirtelim. Proje kapsamında üretilecek araçların ilk modelinin 2022’de, yani içerisinde bulunduğumuz bu sene yollarda olması planlanıyor. Yollara çıkacak ilk model C-Segment SUV. Bundan iki sene sonra ise C-Segment Sedan modeli de yollarda olacak. TOGG kapsamında üretilmesi planlanan elektrikli araç modelleri arasında 3 model daha bulunuyor. Bunlar C-Segment Hatchback, B-Segment SUV ve C-Segment MPV’dir. Bu modellerin de 2030 senesine kadar yollarda olması planlanmakta.
TOGG Modellerinin Özellikleri Nelerdir?
TOGG modelleri 200 ve 400 beygir güç seçenekleri ile üretilecek. 200 beygir güce sahip araçların 0 kilometreden 100 kilometre hıza ulaşması 7,6 saniye sürüyor. 400 beygir gücündeki araçlar ise bu sürate 4,8 saniyede ulaşabilecek. Tüm TOGG modellerinin diğer elektrikli araç modellerine kıyasla çok daha kısa sürede tamamen şarj olması en dikkat çekici özelliklerinden birisi. Araçların tamamen şarj olma süreleri sadece 30 dakika. Bununla birlikte şarjı tamamen dolu bir TOGG aracının menzili ise ortalama 500 kilometre olacak. Aynı zamanda 300 kilometrelik menzile sahip bir modelin de piyasaya sürüleceğini belirtelim.
TOGG modellerinin emisyon değeri sıfır. Yani tüm modeller tamamen çevre dostu. Yüksek çarpışma dayanımına sahip TOGG modelleri aynı zamanda %30 daha fazla burulma direncine de sahip. Modellerin tamamında geri kazanımlı frenleme sistemine bulunuyor. Bu sistem araç menziline ortalama olarak %20’lik bir katkı sağlamakta.
TOGG modellerinin sahip olduğu dikkat çeken bir diğer önemli özellik ise holografik asistandır. Bildiğiniz gibi günümüz akıllı araçlarında 2 boyutlu ekran teknolojisi kullanılıyor. Buna karşın 2023 senesinde dünya genelinde üç boyutlu görüntüleme ve artırılmış gerçekliğe dayalı araç içi deneyimini sağlayacak ilk araç TOGG olacak.
TOGG modelleri ile ilgili merak uyandıran konuların başında ise araçların nasıl şarj edileceği yer alıyor. Araç sahipleri araçlarını tamamen kendi imkanlarıyla, yani evde şarj edebilecek. Bununla birlikte yol kenarlarında ve benzin istasyonlarında da elektrikli araçları şarj edecek platformların kurulması planlanıyor.
- Kayseri Havalimanı (ASR)
- Antalya Havalimanı (AYT)
- İstanbul Havalimanı (IST)
- İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW)
- Van Ferit Melen Havalimanı (VAN)
- Gaziantep Havalimanı (GZT)
- Nevşehir Kapadokya Havalimanı (NAV)
- Trabzon Havalimanı (TZX)
- Samsun Çarşamba Havalimanı (SZF)
- İzmir Adnan Menderes Havalimanı (ADB)
- Şanlıurfa GAP Havalimanı (SFX)
- Adana Şakirpaşa Havalimanı (ADA)
- Erzurum Havalimanı (ERZ)
- Ankara Esenboğa Havalimanı (ESB)
- Kahramanmaraş Havalimanı
- İstanbul Şişli
- Muğla Dalaman Havalimanı (DLM)
- Konya Havalimanı (KYA)
- Denizli Çardak Havalimanı (DNZ)
- Mardin Havalimanı
- Hatay Havalimanı
- Muğla Milas-Bodrum Havalimanı (BJV)
- Tüm Araç Kiralama Noktalarını Göster