Uçakla İlk Kez Seyahat Edeceklerin Bilmesi Gerekenler
İlk kez uçak yolculuğu yapacakların bilmesi gerekenler
Her ilk gibi, ilk kez uçakla yolculuk yapmak da bazı kişilerde tedirginlik yaratabilir. Aslında otobüs ya da tren ile seyahat yapmaktan çok da farkı olmayan hatta daha kolay, daha güvenli ve daha konforlu olan uçak yolculuğu hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.
Uçak bileti satın alma ve bagaj hazırlık
Özel havayolu şirketlerinin kurulması ile uçak bileti maliyetleri havayolları arasında kıyasıya rekabet ile sunulmakta. Uçak bileti satın alırken en ekonomik fiyata seyahat etmek için hangi havayolu şirketini tercih edeceğinizi karşılaştırma siteleri belirleyebilirsiniz. Tercihinizi yaptıktan sonra uçak biletinizi web üzerinden veya yakınınızdaki bir seyahat acentesinden satın alabilirsiniz. İnternet üstünden alacağınız bilet için cep telefonunuza gelen mesaj ve kimliğiniz ile havaalanına gitmeniz ve ardından ilgili havayolunun ofis yerine uğrayarak check-in yaptırmanız yeterli olacaktır. Bu sırada elinizde herhangi bir bilet olmasına ihtiyaç yoktur.
Bagaj hazırlık
Uçak yolculuğunuz sırasında yanınıza iki şekilde bagaj alabilirsiniz. Normalde yolcu bagajı olarak isimlendirilen ve genelde 15 ile 20 kg’ya kadar ücretsiz hak verilen, uçak altında sizin adınıza taşınan bu bagajı, görevlilere check-in sırasında teslim ederek uçuş sonrasında bagaj teslim peronlarından alabilirsiniz. Kabin bagajı ise uçuş sırasında yanınıza alabileceğiniz el bagajdır. 8 kg’ya kadar ücretsiz hakkınız bulunmaktadır. Eğer yolcu bagajınız 15-20 kg’yi geçerse el bagajınız yoksa kalan kısmı kabin bagaj hakkına aktarabilir ya da fazla çıkan ağırlığı kg başına olan ücreti ödeyerek ekstra hak alabilirsiniz. El bagajınız küçük ise kabin bölümüne almanız yararınıza olacaktır çünkü uçuş sonrası gideceğiniz yere vardığınızda yolcu bagajınızın gelmesini beklemeniz gerekecek.
Check-in
İlk yolculuğunuz olması sebebiyle bu tabir size yabancı gelebilir. Check-in, biletini internetten veya acenteden almış olan yolcunun havaalanında ilgili havayolu ofisine uğrayarak oturacağı yerin belirlendiği, kimlik doğrulamanın yapıldığı, biniş kartının yolcuya verildiği ve yolcunun bagajını teslim ederek bagaj biletini aldığı işlemlere verilen isimdir. Cep telefonunuza gelen mesajda uçuş saatinden en az 3 saat önce havaalanında olmanız gerektiği söylenir. Bu bir hayli güvenli bir süredir. Ama check-in işlemleri genelde uçuş saatinden yarım saat önce kapanır. Bu nedenle uçuş saatine en az 45 dakika kala check-in işlemlerini başlatmanız yeterlidir. Fakat check-in işlemleri kapandığında uçak kalkmamış olsa da uçağa alınmanız mümkün olmayabilir. Böyle durumlarda sorumluluk yolcuya ait olduğundan bilet parası iadesi de yapılmaz bu sebeple zamanlamanızı dikkatli yapmanız gerekmektedir.
Check-in sonrası
Check-in işlemlerinden sonra elinizde hangi kapıdan uçağa bineceğinizi, uçakta hangi numaralı koltukta oturduğunuzu belirten biletiniz olacak. Siz nüfus cüzdanınızı, ehliyetinizi veya pasaportunuzu da hazır bulundurmaya devam etmelisiniz. Kapı numaranıza dikkat ederek ilgili kapıya giden güvenlik kontrolü noktasına doğru ilerleyin. Burada tekrar elinizde bulunan montlarınız, telefonunuz, çantanız ve var ise kabin bagajınızı x-ray cihazından geçirmeniz ve uçuş kartınızı görevlilere göstermeniz gerekecek.
Uçağa doğru ilerleme
Güvenlik kontrolünden geçtikten sonra uçuş kartınızda yazan kapıya doğru ilerleyiniz. Kapı numarası ile beraber gideceğiniz yer ve uçuş numarasını kontrol ettikten sonra sizi oturma alanında yolcuların uçağa alınmasını bekleyebilirsiniz artık. Bazı durumlarda uçağa direk olarak binilirken bazı durumlarda ise otobüsler ile uçağa gidilebiliyor. Büyük havalimanlarında uçak pistinin olduğu bölgede görevliler dışında yolcuların yürüyerek uçağa gitmesine izin verilmez. Kapıdaki görevliler zamanı kapı açıldığında kimlik kontrolü ile yolcuları içeri alırlar. Onların yönlendirmesini takip etmeniz yeterli olacaktır.
Uçakta seyahat
Uçakta koltuğunuza oturduktan sonra kabin bagajınızı baş üstünde bulunan dolaplara yerleştirebilirsiniz. Uçak içerisinde uyulması gereken kurallar, uçağın ne zaman havalanacağı, ne zaman inişe geçeceği, gideceğiniz yerin hava durumu gibi tüm bilgiler size anons edilecektir. Bundan sonra anonsları dinleyerek uçak yolculuğunuza başlayabilir bazı şirketlerin sunduğu ikramlardan faydalanarak yolculuğunuzun keyfini çıkarabilirsiniz.
Varış
Uçak yere inişe geçtikten sonra uçağın kapısı açılana kadar bekleyiniz. Diğer yolcuları takip ederek ya da tabelaları kullanarak yolcu bagajınızın geleceği perona kadar gidebilirsiniz. Burada belli bir süre bagajınızı beklemeniz gerekebilir. Bagajınızın nereye geleceğini ise üzerinde bindiğiniz şehrin adı yazan ekrandan ayırt edebilirsiniz.
- Kayseri Havalimanı (ASR)
- Antalya Havalimanı (AYT)
- İstanbul Havalimanı (IST)
- İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW)
- Van Ferit Melen Havalimanı (VAN)
- Gaziantep Havalimanı (GZT)
- Nevşehir Kapadokya Havalimanı (NAV)
- Trabzon Havalimanı (TZX)
- Samsun Çarşamba Havalimanı (SZF)
- İzmir Adnan Menderes Havalimanı (ADB)
- Şanlıurfa GAP Havalimanı (SFX)
- Adana Şakirpaşa Havalimanı (ADA)
- Erzurum Havalimanı (ERZ)
- Ankara Esenboğa Havalimanı (ESB)
- Kahramanmaraş Havalimanı
- İstanbul Şişli
- Muğla Dalaman Havalimanı (DLM)
- Konya Havalimanı (KYA)
- Denizli Çardak Havalimanı (DNZ)
- Mardin Havalimanı
- Hatay Havalimanı
- Muğla Milas-Bodrum Havalimanı (BJV)
- Tüm Araç Kiralama Noktalarını Göster