Hibrit ve Elektrikli Araç Arasındaki Farklar Nelerdir

Hibrit ve Elektrikli Araçlar Arasındaki Farklar

 

Bildiğiniz gibi otomobil tarihinin büyük çoğunluğunda enerji ihtiyacı fosil yakıtlar tarafından karşılanıyordu. Ancak bilimsel araştırmalar gösteriyor ki fosil yakıt kullanımı hem içinde yaşadığımız çevremiz hem de kendi sağlığımız üzerinde olumsuz etkilere sahip. Fosil yakıt kullanımına alternatif kaynak arayışının altında yatan temel sebeplerden birisi tabi ki de bu. Ancak otomobiller için fosil yakıtlara alternatif bir enerji kaynağı arayışının başka bir temel nedeni var. Bu neden de gezegenimizde bulunan fosil yakıt rezervlerinin kaçınılmaz olarak tükenecek olması. İşte bu sebeplerden ötürü elektrikli araç teknolojisi büyük bir hızda gelişmeye devam ediyor. Öyleyse herkesin aklındaki sorulara bu bloğumuzda cevap verelim. Elektrikli araçlar nasıl çalışırlar ve elektrikli araçlar ile hibrit araçlar arasındaki farklar nelerdir?

Elektrikli araçlar hibrit araçlardan farklı olarak tek motora sahiplerdir. Elektrikli araçların bu tek motoru sadece elektrik ile çalışır. Elektrikli araçların hareket edebilmesi için ise en az 60 voltluk bir enerji gerekir. Elektrikli araçların çalışabilmesi için gerekli bu elektrik enerjisi aracın aküsünde depolanır. Elektrikli araçların akülerindeki elektrik enerjisi bittikçe elektrikli araçları şarj etmeniz gerekir. Fakat bu sizi hayal kırıklığına uğratmasın. Bir elektrikli aracın aküsünün tamamı boşaldığı taktirde onu sadece 40 dakikada geri doldurabilirsiniz. Tabi bu süreler üreticilerin kullandığı akü modelleri ve teknolojilerine göre değişebilmektedir. Elektrikli araçlar tamamen sessiz çalışırlar ve tamamen çevre dostudurlar.

 

Hibrit araçlarda 2 adet motor vardır. Bu motorlardan birisi elektrik enerjisi ile çalışır. Diğer motor ise benzin ile çalışmaktadır. Hibrit araçlar sistem olarak içten yanmalı benzinli araçlara benzemektedir. Bu tür araçları tercih edenlerin sayısı her geçen gün önemli ölçüde artmaktadır. Peki hibrit araçlarda yer alan elektrik enerjisi ile çalışan motor hangi durumlarda devreye girer? Bu araçlarda yer alan elektrik motoru araçların ilk kalkış anlarında devreye girer. Ayrıca araç seyir halinde iken trafikte gerçekleştirdiği dur kalk anlarında da devreye girer. Aracınızı düşük hızlarda kullandığınız zamanlarda da bu aracın elektrikli motoru devreye girmektedir. Aracınızın vites geçişlerinde de aracın elektrikli motoru devreye girmektedir. Böylece aracınızın en fazla benzin tüketimini gerçekleştirdiği bu durumlarda benzin tüketimi en az seviyeye iner. Bu sayede en yüksek seviyelerde yakıt tasarrufu sağlamış olursunuz.



Yazımızdan da anlaşılacağı üzere 
hibrit ve elektrikli araçlar arasında belli başlı farklılıklar vardır. Bu farkları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Elektrikli araçlar ile hibrit araçlar arasındaki en temel fark motorlarıdır. Elektrikli araçlar sadece bir adet motora sahiptir. Hibrit araçlar ise 1 adet elektrik enerjisi ile çalışan ve bir adet de benzin ile çalışan olmak üzere 2 adet motora sahiptir.
  • Hibrit araçlarda elektrikli motorlar araç benzin ile seyir halindeyken kendisini sarj edebilmektedir. Ancak elektrikli araçları şarj etmek için onları prize takmanız gerekmektedir.
  • Elektrikli araçların aküleri hibrit araçların akülerinden daha küçüktür.
  • Hibrit araçların 2 motorlu yapısı bakım ve onarım maliyetlerini daha da artırmaktadır. Ancak elektrikli araçların bakım onarım maliyetleri bu sebepten ötürü daha düşüktür.
  • Elektrikli araçlar neredeyse sıfır emisyon değerine sahiptir. Yani neredeyse çevreye hiç zarar vermezler. Hibrit araçlar elektrikli motorlara göre çevreye daha fazla zarar vermektedir.
  • Elektrikli araçları her zaman ve her yerde şarj etme imkanı bulamayabilirsiniz. Fakat hibrit araçlar için hemen hemen her yerde bir benzin istasyonundan aracınızın yakıt ihtiyacını giderebilirsiniz.
  • Elektrikli araçların yakıt maliyeti hibrit araçlara kıyasla daha azdır.
WhatsApp Viber call