Trabzon Şehir Müzesi'ne Nasıl Gidilir?
Trabzon Müzesi’nin bulunduğu bina Trabzon’un Ortahisar ilçesinin merkezinde yer alan Kahraman Maraş Caddesi üzerindedir. Binanın tarihi günümüzden bir asır öncesine dayanır. Doğrusu bir asırdan da bir hayli fazla. Binayı 1900 senesinde yaptıran Kostaki adında bir Rum banker. Bu binanın en önemli özelliklerinden birisi ise milli mücadele döneminde Türk askeri tarafından karargah olarak kullanılmış olması. Hatta 1924 senesinde bizzat Mustafa Kemal Atatürk, eşi Latife Hanım ile birlikte gerçekleştirmiş olduğu Trabzon gezisinde de bu binada kalmış.
Bina, 2001 senesindeki restorasyon neticesinde Trabzon Müzesi olarak halka açılmış. Günümüzde de hala bu işlevini sürdürüyor. Müze içerisinde sergilenen eserlere geçmeden önce binanın mimarisi ile ilgili çok dikkat çeken bir özelliği sizlerle paylaşalım. Binanın tamamı kalem işiyle ince ince işlenmiş. Bu özelliğiyle de ülke genelinde kalem işçiliğiyle bezenen en büyük binalardan birisi olma unvanına sahip durumda.
Trabzon Müzesi’nde sergilenen eserlere gelecek olursak;
- Giriş katında hem Roma İmparatorluğu dönemine hem de imparatorluğun ikiye ayrılmasından sonra doğu tarafında hüküm sürmüş olan Bizans İmparatorluğu Dönemine ait birçok eser sergileniyor.
- Binanın birinci katında birbirinden ilgi çekici etnografik eserleri inceleyebilirsiniz.
- İkinci kat ise tamamen müzenin idari bölümüne ayrılmış.
- Son olarak bölgede gerçekleştirilen kazı çalışmaları neticesinde gün yüzüne çıkartılmış birçok heykel de binanın bahçe bölümünde ziyaretçilere sergileniyor.
Müzenin amacı Trabzon şehrinin sahip olduğu zengin kültürel ve tarihi mirası gelecek kuşaklara sergileyebilmek. Bu bakımdan Trabzon Müzesi şehrin dönemsel kronolojisinden bölge halkının sosyal yaşantılarına, eğitimden sağlık ve ekonomik yaşamın tarihe kadar birçok değerli bilgiyi gelecek nesillere başarılı bir şekilde aktarmakta. Bununla birlikte müzenin Trabzon halkının gelenekleri, görenekleri, yayla kültürü ve şehrin siyasi tarihi hakkında önemli bilgileri barındırdığını da belirtmekte fayda var.
Kültür demişken Karadeniz Bölgesi’ne özgü yemek kültüründen bahsetmemek olmaz. Doğal olarak Trabzon Müzesi, Trabzon’un yöresel lezzetlerini tanıtan bir bölüme de sahip. Bu bölümde balmumundan yapılmış mankenler Trabzon’un yöresel mutfağına ait lezzetleri hazırlarken ziyaretçilere sergileniyor.
Son olarak müzede gerçekleştirilen aktivitelerden bahsedelim. Müzede canlandırma, dijital ve interaktif sergileme teknikleri etkin bir biçimde kullanılmakta. Böylece ziyaretçiler için hem zamana uygun hem de keyifli bir ortam yaratılmış. Neticede müzenin Trabzon ile ilgili bilmek isteyebileceğiniz birçok konuda ihtiyacınız olan her şeyi size öğrettiğini ifade edebiliriz. Peki, Trabzon Müzesi’ne nasıl gidebilirsiniz?
Öncelikle Trabzon Müzesi’nin 2022 senesindeki giriş ücretinin sadece 12 TL olduğunu belirterek başlayalım. Pazartesi günleri kapalı olan müzeyi haftanın diğer günlerinde sabah saat 8:30’dan akşam 17:00’a kadar ziyaret edebilirsiniz. Eğer öğrenci iseniz giriş ücretinin yarısını ödeyerek müzeye giriş bileti alabilirsiniz.
Ulaşıma gelecek olursak. Trabzon Müzesi, şehrin kalbi denilebilecek Kahraman Maraş Caddesi üzerinde bulunuyor. Dolayısıyla müzeye dilerseniz toplu ulaşım yoluyla dilerseniz de özel aracınızla kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Şehir merkezinden kalkan hemen hemen her dolmuş sizi Trabzon Müzesi’ne götürecektir. Öte yandan özel aracınızla Kahraman Maraş Caddesi üzerinde seyrederken kısa süre içerisinde müzeyi görebileceğinizi belirtelim. Emr Car Rental ile bir başka Trabzon gezisinde tekrar buluşmak dileğiyle. Hoşça kalın.
- Kayseri Havalimanı (ASR)
- Antalya Havalimanı (AYT)
- İstanbul Havalimanı (IST)
- İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW)
- Van Ferit Melen Havalimanı (VAN)
- Gaziantep Havalimanı (GZT)
- Nevşehir Kapadokya Havalimanı (NAV)
- Trabzon Havalimanı (TZX)
- Samsun Çarşamba Havalimanı (SZF)
- İzmir Adnan Menderes Havalimanı (ADB)
- Şanlıurfa GAP Havalimanı (SFX)
- Adana Şakirpaşa Havalimanı (ADA)
- Erzurum Havalimanı (ERZ)
- Ankara Esenboğa Havalimanı (ESB)
- Kahramanmaraş Havalimanı
- İstanbul Şişli
- Muğla Dalaman Havalimanı (DLM)
- Konya Havalimanı (KYA)
- Denizli Çardak Havalimanı (DNZ)
- Mardin Havalimanı
- Hatay Havalimanı
- Muğla Milas-Bodrum Havalimanı (BJV)
- Tüm Araç Kiralama Noktalarını Göster