Samsun Amazon Heykelinin Esrarengiz Hikayesi
Amazon Heykeli, Samsun’un İlkadım ilçesinde kurulan Amazon Köyü’nde bulunmaktadır. Bu heykelin altında ise Samsun yöresine ait ünlü bir efsane yatar. Efsaneye göre Samsun’un Terme ilçesinde savaşçılıklarıyla ünlü Amazon kadınları yaşamaktaydı. Bu savaşçılıklarıyla ünlü topluluk rivayetlere göre milattan önce 1200’lü tarihlerde bölgeye gelmiş ve bugünkü Terme ilçesinin bulunduğu topraklara yerleşmişler. Bu topluluk burada kendilerine Damızkira isminde bir de başkent inşa etmiş. Her ne kadar doğrulukları kesin olmasa da çeşitli rivayetlere göre bu savaşçı Amazon kadınlarının kökenleri de Orta Asya’nın Türk toplumlarına kadar uzanmakta. Birçok araştırmacı ise bu topluluğun Karadeniz’in kuzeyinden Orta Asya’nın bozkırlarına kadar uzanan büyük bir imparatorluk kurmuş İskit kökenli olduğunu öne sürmekte.
Bugünkü Terme’de hayatlarını sürdürmüş olan Amazon Kadınlarının yaşantılarına daha yakından baktıkça birçok ilginç detay daha gün yüzüne çıkıyor. Söylentilere göre Amazon Kadınları aralarına katiyen erkek almazmış. Soylarının devamını sağlayabilmek adına ise yılda sadece bir kez esir aldıkları erkeklerle birlikte olurlar ve sadece bu birliktelikten doğan kız çocuklarını aralarına kabul ederlermiş.
Samsun’un Göbeğinde Bir Amazon Köyü
Amazon köyü İlkadım ilçesindeki Batı Park’ta bulunmaktadır. Bu köy bölgede yaşamış olan Amazon Kadınlarına ithafen Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilmiş. Köyün içerisinde Amazon Kadınlarının yaşantılarını gözler önüne seren birçok detay göze çarpıyor. Bu detaylar arasında en çok dikkat çekeni ise Amazon Kadınlarının lideri olan Kraliçe Hippolite’nin ve onu koruyan muhafızlarının heykelleri. Bununla birlikte Amazon Köyü’nde içerisinde erkek esirlerin bulunduğu zindanlar da var. Köyde iki adet de Amazon çadırı bulunuyor. Bu çadırların birisinde savaştan dönen Amazon Kadınları kaybettikleri arkadaşları ve yakınları için yas tutuyor. Diğer çadırda ise savaştan dönen diğer Amazon Kadınları dinlenirken tasvir ediliyor. Köyde bulunan mağarada ise Kraliçe Hippolite tahtında otururken tasvir edilmiş. Tahtında oturan kraliçenin etrafında ise yine korumalarına ait heykeller bulunuyor.
Samsun Batıpark’ta bulunan Amazon Köyü şimdilik çok büyük olmasa da Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin Amazon Köyü ile ilgili önemli projeleri bulunuyor. Bu projelerden bir tanesi Amazon Köyüne bir de define adasının yaptırılması. Bununla birlikte köyde çocukların katılabileceği türden arkeolojik kazıların yürütülmesi de planlanıyor. Bu proje ile Samsunlu çocukları arkeolojinin tanıtılması ve sevdirilmesi amaçlanıyor.
Samsun Amazon Köyü’ne Nasıl Gidilir?
Samsun Batı Park’taki Amazon Köyü İlkadım ilçesinde bulunan Baruthane bölgesindedir. Amazon Köyü Baruthane bölgesinin kıyı kesimlerinde yer alıyor. Dolayısıyla Samsun’un birçok bölgesinden kalkan dolmuş ve otobüslerin yanı sıra tramvay da köyün tam önünden geçmekte. Tramvayla Amazon Köyüne ulaşım sağlayabilmek adına Baruthane durağında inmeniz yeterli olacaktır. Aynı zamanda Atakum’dan şehir merkezine ve aynı şekilde şehir merkezinden de Atakum’a giden toplu taşıma araçlarının tamamı Batı Park’tan geçmekte. Bu araçlardan birisini kullanarak Samsun’un efsanevi Amazon Köyünü ziyaret edebilirsiniz. Emr Car Rental keyifli seyahatler diler.
- Kayseri Havalimanı (ASR)
- Antalya Havalimanı (AYT)
- İstanbul Havalimanı (IST)
- İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW)
- Van Ferit Melen Havalimanı (VAN)
- Gaziantep Havalimanı (GZT)
- Nevşehir Kapadokya Havalimanı (NAV)
- Trabzon Havalimanı (TZX)
- Samsun Çarşamba Havalimanı (SZF)
- İzmir Adnan Menderes Havalimanı (ADB)
- Şanlıurfa GAP Havalimanı (SFX)
- Adana Şakirpaşa Havalimanı (ADA)
- Erzurum Havalimanı (ERZ)
- Ankara Esenboğa Havalimanı (ESB)
- Kahramanmaraş Havalimanı
- İstanbul Şişli
- Muğla Dalaman Havalimanı (DLM)
- Hatay Havalimanı
- Mardin Havalimanı
- Denizli Çardak Havalimanı (DNZ)
- Konya Havalimanı (KYA)
- Muğla Milas-Bodrum Havalimanı (BJV)
- Tüm Araç Kiralama Noktalarını Göster