Podyesi İşlem Görmüş Araç Satın Alınır mı?
Motorlu taşıtlarda aracın bir bütün halinde kalmasını sağlayan ve kaza gibi durumlarda aracın dağılmasını önleyen bileşene şase adı verilmektedir. Şase, motorlu taşıtların bir nevi iskeletidir. Podye de motorlu taşıtlardaki iskelet işlevi gören şasenin en önemli parçasıdır. Genel olarak otomobillerde şasenin başlangıcı olarak kabul görmektedir. Kılıç sacı ve şase ucu adlarıyla da bilinir. Podyenin işlevi araçların alacakları olası darbelere karşı direnç göstermektir. Bu sebeple motorlu taşıtlarda sağlıklı bir hasar tespiti yapabilmek adına ilk olarak incelenen aracın parça podyesidir.
Podyenin bir diğer işlevi ise taşıtların seyir sırasındaki duruşlarını korumak ve meydana gelebilecek sapmaları minimum düzeylere indirmektir. Bu sebeple herhangi bir kaza neticesinde podyesi hasar almış araçlar her ne kadar balans ayarları yapılmış olsa bile sürüş sırasında çekme yapabilmektedir.
Podye Hasar Görürse Ne Olur?
Podyenin işlevinin meydana gelebilecek hasarlara karşı direnç göstermek olduğunu ifade etmiştik. Her ne kadar bunu önlemeye yönelik olarak tasarlanmış olsalar da bazı kazalarda araçların podyesi hasar alabilmektedir. Bu durum da taşıtlarda birçok yeni sorunu beraberinde getirecektir. Podyede meydana gelen hasarlar giderilmediği takdirde başta fren sistemleri ve aktarma organları olmak üzere aracın birçok bölümünde sorunlar gözlemlenecektir. Bununla birlikte hasarlı bir podye ile yola çıkan aracın yol tutuşu da önemli ölçüde olumsuz etkilenir.
Podye Nerededir?
Podye tüm motorlu taşıtlarda ön lastiklerin hemen üst kısmında yer alır. Podye amortisör takozları ile birlikte aracın yan çamurluklarına entegredir. Buradan başlayarak, yani aracın hem sağından hem de solundan ön farlara kadar uzanmaktadır. Bu noktada ise ön tampon demiri ile birleşir. Daha açık bir şekilde ifade edecek olursak podyenin araçlarda sağ ve sol ön kapıların bitiminden başlayarak yine sağ ve sol ön farlara kadar uzanan şasi parçası olduğunu söyleyebiliriz. Eğer siz de aracınızdaki podyeyi görmek istiyorsanız ön kaputu açmanız yeterli olacaktır.
Gelelim şimdi yazımızın esas konusuna. Podyesi tamir edilmiş olsa bile daha önceden hasar görmüş bir aracı satın almak mantıklı mıdır? Öncelikle şunu belirtmekte fayda var. Podye, aracın bütünlüğünü sağlama konusunda en önemli bileşen konumundaki şasenin bir parçasıdır. Bu sebeple her ne kadar tamir edilmiş olsa bile eski haline getirilemeyen podyeler ilerleyen süreçlerde araçlarda birçok sorunu da beraberinde getirecektir. Eski haline döndürülemeyecek bir şekilde hasar almış podyeler muhakkak orijinalleriyle değiştirilmelidirler. Eğer podyesi hasar görmüş bir araç satın almayı düşünüyorsanız ilerleyen süreçlerde aracın podyesini değiştirmek zorunda kalabileceğinizi de mutlaka göz önünde bulundurun. Peki işlem görmüş bir podyenin ileride sorun çıkartıp çıkartmayacağından nasıl emin olabilirsiniz?
Bu durumda her şeyden önce ilk yapmanız gereken ön motor aksamının söz konusu hasardan etkilenmediğinden emin olmaktır. Bu, araç güvenliği için oldukça kritik bir konudur. Bu sebeple ön motor aksamı hasar görmüş podyenin oto sanayilerde çekme ve kaynak işlemleriyle sağlamlaştırılmaları şarttır.
- Kayseri Havalimanı (ASR)
- Antalya Havalimanı (AYT)
- İstanbul Havalimanı (IST)
- İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW)
- Van Ferit Melen Havalimanı (VAN)
- Gaziantep Havalimanı (GZT)
- Nevşehir Kapadokya Havalimanı (NAV)
- Trabzon Havalimanı (TZX)
- Samsun Çarşamba Havalimanı (SZF)
- Şanlıurfa GAP Havalimanı (SFX)
- İzmir Adnan Menderes Havalimanı (ADB)
- Adana Şakirpaşa Havalimanı (ADA)
- Erzurum Havalimanı (ERZ)
- Ankara Esenboğa Havalimanı (ESB)
- Kahramanmaraş Havalimanı
- İstanbul Şişli
- Muğla Dalaman Havalimanı (DLM)
- Hatay Havalimanı
- Denizli Çardak Havalimanı (DNZ)
- Muğla Milas-Bodrum Havalimanı (BJV)
- Mardin Havalimanı
- Konya Havalimanı (KYA)
- Tüm Araç Kiralama Noktalarını Göster