Külbütör Arızası Nedir, Nasıl Tamir Edilir?
Külbütör, sadece içten yanmalı bir motorla çalışan taşıtlarda bulunan bir parçadır. İçten yanmalı bir otomobilin motorunu açtığınız zaman silindir bloğunun üst kısmında yer alan supapları görebilirsiniz. İşte bu supapların uç kısımlarına külbütör denir. İşlevleri ise bu supapların açılıp kapanmalarını sağlamaktır. Bu görevi yerine getiren aksama ise külbütör kolu adı verilir. Külbütör, silindir bloğunun üst kısmındaki bu subapların açılıp kapanmasını bu kolda bulunan yaylar ve miller vasıtasıyla sağlar.
Külbütör Nasıl Çalışır?
Külbütör mekanizması bu işlevini yerine getirebilmek için ihtiyaç duyduğu hareketi ise eksantrik milden alır. Bu sebeple çoğu sistemde eksantrik mil ile supaplar arasında bulunur. Mekanizma işlevini yerine getirebilmek adına üç temel parçadan oluşmaktadır. Bu parçalar manivela, piyano ve külbütör koludur.
Külbütör mekanizması ile supaplar arasındaki boşluğu ayarlamaya yarayan aksam ise supap ayarı vidalarıdır. Mekanizmanın üst kapağı durumundaki külbütör kapağı ise mekanizmanın içerisinde bulunduğu metal kutuyu korunaklı bir şekilde tutmaya yarar. Bu kapak, motorun en önemli aksamlarından olan külbütör mekanizmasının içerisine yağ ve kir gibi dış unsurların sızmasını önler.
Külbütör Arızaları Nelerdir?
Külbütör mekanizmasının arızalanması aracın performansını önemli ölçüde etkiler. Külbütör arızaları mekanizmadaki farklı aksamlardan kaynaklanabilir. Örneğin külbütör kapağında herhangi bir arıza veya aşınma olması mekanizmaya motordan yağ sızmasına neden olacaktır. Külbütör kapağından kaynaklanan bu tür bir arıza bulunuyorsa araç çalışır durumdayken bir yanık kokusu alırsınız. Çünkü motor üzerine sızan yağ motorun çalışmasıyla birlikte ısınacak ve yanmaya başlayacaktır. Bu arızanın uzun süre devam etmesi tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bir süre sonra motordaki yağ yere ve motorun diğer bileşenlerine sızmaya başlayacaktır. Külbütör kapağının veya contasının değiştirilmesi genelde düşük masraflıdır. Bu yüzden bu arıza aracınıza daha fazla zarar vermeden külbütör kapağını veya contalarını değiştirmeniz faydalı olacaktır.
Külbütör mekanizmasının gövdesinde veya kolundaki arızalar ise kendisini vuruntu sesiyle belli eder. Bu tür bir arıza motorun performansını olumsuz etkileyeceği gibi aracınızın yakıt tüketimini de artıracaktır.
Peki külbütör mekanizmasında meydana gelen arızalar nasıl tamir edilebilir? Öncelikle külbütör mekanizmasındaki herhangi bir arızanın daha büyük sorunlara yol açmaması adına muhakkak uzman bir teknisyenden destek almanızı tavsiye ederiz. Bununla birlikte mekanizmadaki arızaları kalıcı olarak çözüme kavuşturabilmek adına aracınızın standartlarına göre tamirini sağlamak şarttır. Aksi halde aracınız eski performansına kavuşamayacak ve yakıt tüketimindeki artış da sürekli hale gelecektir. Külbütör mekanizmasındaki arızaları onarırken dikkat göstermeniz gereken durumları ise şu şekilde sıralayabiliriz:
1) Külbütör mekanizmasını tamir etmek amacıyla sökerken manivela sıralarını muhakkak not alın veya aklınızda tutun. Çünkü onları yerine tekrar monte ederken de aynı sıralamayı takip etmeniz gerekecek.
2) Mekanizmayı söktüyseniz temizliği basınçlı hava ile gerçekleştirin.
3) Bir külbütör mekanizmasını onarmanın iki ana adımı vardır. Bunlar manivela yatak iç çapları ve külbütör milidir. Bu bileşenleri onarmaya kalkarken fabrika verilerini muhakkak göz önünde bulundurmalısınız. Bunu yapmak milin ve yatağın ne ölçüde aşındığını değerlendirebilmenize yardımcı olacaktır.
4) Külbütör mekanizmasında meydana gelebilecek en yaygın arızalardan biri manivela yataklandırmasında ve külbütör milinde bulunan bakır burçların aşınmasıdır. Bu durumda ise bunları yenileriyle değiştirmeniz gerekmektedir.
Emr Car Rental keyifli ve güvenli seyahatler diler.
- Kayseri Havalimanı (ASR)
- Antalya Havalimanı (AYT)
- İstanbul Havalimanı (IST)
- İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW)
- Van Ferit Melen Havalimanı (VAN)
- Gaziantep Havalimanı (GZT)
- Nevşehir Kapadokya Havalimanı (NAV)
- Trabzon Havalimanı (TZX)
- Samsun Çarşamba Havalimanı (SZF)
- Şanlıurfa GAP Havalimanı (SFX)
- İzmir Adnan Menderes Havalimanı (ADB)
- Adana Şakirpaşa Havalimanı (ADA)
- Erzurum Havalimanı (ERZ)
- Ankara Esenboğa Havalimanı (ESB)
- Kahramanmaraş Havalimanı
- İstanbul Şişli
- Muğla Dalaman Havalimanı (DLM)
- Hatay Havalimanı
- Denizli Çardak Havalimanı (DNZ)
- Muğla Milas-Bodrum Havalimanı (BJV)
- Mardin Havalimanı
- Konya Havalimanı (KYA)
- Tüm Araç Kiralama Noktalarını Göster