Gece Araba Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gece araç kullanmak çok farklı bir deneyimdir ve kesinlikle gündüz araç kullanmaktan çok daha risklidir. Peki, geceleri araba kullanmayı bu kadar riskli yapan nedir? Azaltılmış görünürlük bunun arkasındaki ana nedendir; gökyüzü karardığında, uzaktan görüş zorlaşır, savunmasız sürücüleri, yayaları, bisikletlileri ve sürücüleri tespit etmek eşit derecede zorlaşır. Gözleriniz de etraftaki çeşitli aydınlatmalara uyum sağlamak için zaman ayırın. İkincisi, doğal uyanıklığımız geceleri düşme eğilimi gösterir, böylece konsantrasyonu ve anında tepki verme yeteneğini azaltır. Bu da sürücülerin kötü kararlar vermesine yol açar. Daha önce yapılan bir araştırmaya göre, yaralanma veya ölüm riski, esas olarak sürücülerde uyku ile ilgili sorunlardan kaynaklanmaktadır. Çıkarsanan konsantrasyonları bir yargı eksikliği yaratır. Şimdi geceleri güvenli bir şekilde araba sürmenize yardımcı olacak birkaç ipucunu tartışalım.
Hız Sınırını Koru
Tehlikeleri zamanında tespit etmenizi sağlayacak bir hızda sürerek kendinizi beklenmedik durumlara hazırlayın. Bu, normalde yapacağınızdan daha yavaş gitmek ve kavşaklara bakmanın daha uzun sürmesi anlamına gelebilir. Sabırsız sürücüler için endişelenmeyin. Kendinizi güvende tutmak için yol hız sınırını koruduğunuzdan ve güvenli şeritte kaldığınızdan emin olun.
Ön Camınızı Her Zaman Temiz Tutun
Kirli bir ön cam görüşü en aza indirme eğiliminde olduğundan, ön camınızın içinin dışının temiz olduğundan emin olun. Işıklarınızdan herhangi biri kapalıyken araç kullanmak yasa dışı olduğundan yola çıkmadan önce ışıklarınızın tam olarak çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Unutmayın: fren lambaları da körlüğe neden olabilir. Trafikte kuyruktaysanız ayağınızı uzun süre frende tutmamaya çalışın - bir süre orada kalacağınızı düşünüyorsanız bunun yerine el frenini kullanın.
İki Şeritli Otoyollardan Kaçının
Araştırmalar, iki şeritli otoyolların, karşıdan gelen arabaların farları, daha düşük ışık ve bu yolların bir otoyoldan daha keskin virajlara ve yokuşlara sahip olması nedeniyle gece parlaması için “en kötü durum senaryosu” olabileceğini söylüyor. Mümkünse, geceleri daha güvenli bir rota seçin.
Farlarınızı Doğru Açın
Aslında farlarınızı daha sık yakmayı alışkanlık haline getirmek iyi bir fikirdir . En azından gün batımından yaklaşık bir saat önce farlarınızı açmalısınız. Bu, güneş batarken görmenizi kolaylaştırır, aynı zamanda diğer sürücülere daha görünür olmanızı sağlar. Elbette, havanın kötü olduğu zamanlarda, günün hangi saatinde olursa olsun ışıklarınızı kullanmayı düşünün. Örneğin gök gürültülü fırtınalar, gökyüzünü neredeyse gece kadar karanlığa çeviren kara bulutlar getirebilir.
İyi Dinlenin
Ertesi gün için planlanmış uzun bir yolculuğunuz varsa, önceki gün iyi bir uyku uyuduğunuzdan emin olun. Ayrıca, sürüşünüz sırasında birkaç mola verdiğinizden emin olun. Özellikle gidecek çok yolunuz varsa en az yarım saat mola vermenizi öneririz. Lüks kiralık aracınızda veya SUV'nizde yanınızda yolcular varsa, sürüşü kolaylaştıracağı için belirli bir noktadan sonra geçiş yapmak en iyisidir.
Yolla Tanışın
Bir navigatör kullanmayı planlıyor olsanız bile, önceden yol hakkında bilgi sahibi olmak daha iyidir. GPS'inizde bir gece modu olsa bile yol işaretlerini fark etmek daha zor olabileceğinden, bu özellikle gece araba kullanırken çok önemlidir. Sizi hazırlıklı tutar ve önceki gece fark etmiş olabileceğiniz belirli alanlara veya noktalara aşina olmanızı sağlar. Geceleri bilmediğiniz yollardan geçmenin önemini vurgularız, bazı insanlar için bunaltıcı olabilir.
Akılda tutulması gereken diğer basit ipuçları:
Kendinizi izleyin ve bu konuda bir şeyler yapmaya karar vermek beklemeyin.
Bazen biraz esnemek ve biraz temiz hava almak için arabadan inmek kadar basittir.
Bazen bir kahveye ihtiyacınız olabilir.
Zıplama hareketleri yapın. Arabada şarkı söyleyin. Camları aşağı indirin.
Ve ne zaman bırakacağınızı, güvenli bir dinlenme alanına çekeceğinizi veya bir otel odası tutarak, biraz uyumanız gerektiğini bilin.
- Kayseri Havalimanı (ASR)
- Antalya Havalimanı (AYT)
- İstanbul Havalimanı (IST)
- İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW)
- Van Ferit Melen Havalimanı (VAN)
- Gaziantep Havalimanı (GZT)
- Nevşehir Kapadokya Havalimanı (NAV)
- Trabzon Havalimanı (TZX)
- Samsun Çarşamba Havalimanı (SZF)
- İzmir Adnan Menderes Havalimanı (ADB)
- Şanlıurfa GAP Havalimanı (SFX)
- Adana Şakirpaşa Havalimanı (ADA)
- Erzurum Havalimanı (ERZ)
- Ankara Esenboğa Havalimanı (ESB)
- Kahramanmaraş Havalimanı
- İstanbul Şişli
- Muğla Dalaman Havalimanı (DLM)
- Hatay Havalimanı
- Mardin Havalimanı
- Denizli Çardak Havalimanı (DNZ)
- Konya Havalimanı (KYA)
- Muğla Milas-Bodrum Havalimanı (BJV)
- Tüm Araç Kiralama Noktalarını Göster