Ford Markası Bugünlere Nasıl Geldi?
Ford markası günümüzde 1.2 milyar doları net gelir olmak üzere 4.4 milyar dolar gelire sahip bir otomotiv devi. Firmanın sahip olduğu tüm varlıkların değerinin ise 267.2 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Peki neredeyse 200 bin insanın çatısının altında çalıştığı bu marka bugünlere nasıl geldi? İşte otomotiv devi Ford’un tarihçesi...
Ford şirketi Henry Ford tarafından 16 Haziran 1903’te Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulmuş bir otomotiv firmasıdır. Henry Ford sadece 12 çalışan ile kurduğu bu firmaya 28 bin dolarlık bir yatırım yaptı. Tutkulu girişimci şirketini kurar kurmaz ise ilk motorlu taşıtı üretmek için çalışmalara start verdi. En az kendisi kadar tutkulu bir şekilde çalışan ekibi ile birlikte sadece 1 ay gibi mucizevi bir sürede ilk otomobil modelini ortaya koydu. Ardından da bu modeli 20 Temmuz 1903’te piyasaya sürdü.
Firma piyasaya sürdüğü ilk aracın başarılı olmasını müteakip Ford Model T adında bir araç daha piyasaya sürdü. Şirket bünyesinde çalışan ekip o kadar tutkuluydu ki Henry Ford iyi niyet gösterisi yapmak adına hepsine birer Ford Model T hediye etti. İşler iyiye gittikçe ve marka büyüdükçe de Henry Ford maaşları artırıp çalışma saatlerini azaltarak çalışanlarının performansını ödüllendiriyordu. Henry Ford’un işçilerine karşı bu kadar iyi niyetli davranması diğer firmalardan tepkiler çekse de halk tarafından destek gören Ford kısa sürede ABD otomotiv sektörünün yarısından fazlasına hakim olabilmeyi başardı.
Ford Markasının Karşılaştığı Zorluklar ve Sektöre Getirdiği Yenilikler
Henry Ford firmasının ABD otomotiv sektörünün yarısına hakim olmasından memnun olsa da maliyetlerin yüksekliği ve araçların uzun sürede tamamlanması gibi konulardan rahatsızlık duyuyordu. Henry Ford rahatsız olduğu bu durumu seri üretime geçerek aşmayı umdu. Tam olarak ön gördüğü şekilde önceden birkaç günde tamamlanan araçlar seri üretimle aynı gün içerisinde tamamlanıp piyasaya sürülebiliyordu. Seri üretim ile araçlar bir bant üzerinde ilerleyerek kademeli bir şekilde üretilmekteydi. Henry Ford’un şirketine getirmiş olduğu bu yenilik sadece üretimi hızlandırmakla kalmadı aynı zamanda maliyetleri de önemli ölçüde azalttı. Henry Ford’un seri üretim yeniliği ABD’de endüstri 2.0’ın da başlangıç noktasını teşkil etti.
1. Dünya Savaşı Ford markasını büyük zorluklarla karşı karşıya bıraktı. Savaş koşulları ve ekonomik sıkıntılar Ford’a ait fabrikaların bir bir kapanmasına neden olmaktaydı. Ancak savaşın sona ermesi firma için yeni bir dönemin başlangıcı olmuş, Ford Avrupa’nın dört bir yanında yeni fabrikalar kurarak eskisinden daha da hızlı bir şekilde büyümeye başlamıştır.
Türkiye’de ise Ford’a ait ilk fabrika 1960 senesinde İstanbul’da kuruldu. Bu fabrikada Ford Thames kamyonların ve Ford Consul arabaların montajları yapılmaktaydı. Bundan yalnızca birkaç sene sonra ise 1966 senesinde Ford, ilk yerli üretim aracımız olan Anadolu piyasaya sürdü.
- Kayseri Havalimanı (ASR)
- Antalya Havalimanı (AYT)
- İstanbul Havalimanı (IST)
- İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW)
- Van Ferit Melen Havalimanı (VAN)
- Gaziantep Havalimanı (GZT)
- Nevşehir Kapadokya Havalimanı (NAV)
- Trabzon Havalimanı (TZX)
- Samsun Çarşamba Havalimanı (SZF)
- İzmir Adnan Menderes Havalimanı (ADB)
- Şanlıurfa GAP Havalimanı (SFX)
- Adana Şakirpaşa Havalimanı (ADA)
- Erzurum Havalimanı (ERZ)
- Ankara Esenboğa Havalimanı (ESB)
- Kahramanmaraş Havalimanı
- İstanbul Şişli
- Muğla Dalaman Havalimanı (DLM)
- Konya Havalimanı (KYA)
- Denizli Çardak Havalimanı (DNZ)
- Mardin Havalimanı
- Hatay Havalimanı
- Muğla Milas-Bodrum Havalimanı (BJV)
- Tüm Araç Kiralama Noktalarını Göster