En Çok Petrol Hangi Ülkelerde Var? | Petrol Zengini Ülkeler Listesi
Rusya ve Ukrayna savaşının patlak vermesiyle birlikte petrol fiyatları tarihin gördüğü en hızlı yükselişlerden birisini yaşadı. Bu durum da dolayısıyla petrol ve petrol ürünlerini ithal eden ülkelerde zamların arka arkaya gelmesine sebep oldu. Ülkemizde de her geçen gün benzine yeni bir zam geliyor. Bunun iki temel sebebi var. Birincisi petrol fiyatlarının dolara endeksli olması. Ülkemizde bugüne kadar benzine gelen zamların altında yatan temel sebep aslında buydu. Fakat Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın başlamasıyla birlikte zam haberleri de arka arkaya gelmeye başladı. İşte benzine gelen son zamların sebebi de tam olarak bu durum. Yani bu zamların kaynağı aslında petrol fiyatlarının küresel piyasalarda eşi benzeri görülmemiş bir şekilde hızla yükselmesi.
Peki Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş petrol fiyatlarını neden bu kadar ciddi ölçüde etkiliyor. Çünkü Rusya başta Avrupa olmak üzere birçok ülke için en önemli petrol ihracatçısı konumunda. Haliyle savaşın patlak vermesi Rusya’nın petrol ihracatına büyük bir darbe vurdu. Üstüne gelen ticari yaptırımlar neticesinde de Rusya’nın petrol ihracatı adeta durma noktasına geldi. İşte bu durum küresel piyasalarda farklı petrol ihracatçılarına yönelik talebin artması sonucunu doğurdu. Neticede arz-talep ilişkisinin fiyatları belirlediği piyasalarda da petrolün varili 60-65 dolar bandından 130 dolar bandına kadar yükseliş gösterdi. İşte son günlerde benzine ardı arkası kesilmeden gelen zamların temel sebebi aslında bu durum diyebiliriz. Peki dünyanın en büyük petrol ihracatçıları hangi ülkelerdir dersiniz? Petrol zengini ülkelerin petrol rezervleri ne kadar? Sizin için hazırlamış olduğumuz listede bu soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
1) Venezuela
Petrol zengini ülkeler sıralamasında ilk sırada Venezuela var. Venezuela’nın 2020 senesindeki net petrol rezervi 300 milyar varil olarak bildirilmiş. Bu rakamlarla Venezuela’nın dünyada üzerindeki bilinen tüm petrol rezervlerinin %17’lik bir kısmına sahip olduğunu söyleyebiliriz.
2)Suudi Arabistan
Suudi Arabistan’ın petrol zengini bir ülke olduğunu bilmeyen yoktur. Suudi Arabistan da sahip olduğu 250 milyar varillik petrol rezervi ile Venezuela’nın ardından petrol zengini ülkeler listesinde ikinci sırada yer almayı hak ediyor. Suudi Arabistan’ın sahip olduğu petrol rezervinin dünya üzerindeki payı ise %14,5 seviyesinde.
3)İran
İran da 200 milyar varillik petrol rezervi ile petrol zengini ülkeler listesinin üçüncü sırasında yer alıyor. İran’ın sahip olduğu bu rezervin dünya piyasalarındaki payı ise %12’ye yakın.
4)Kanada
Kanada 2020 senesinin verilerine göre 170 milyar varillik bir petrol rezervine sahip. Bu rakam ise tüm dünya genelindeki petrol rezervlerinin %10’luk bir kısmına tekabül ediyor.
5)Irak
Irak’ın sahip olduğu tüm petrol rezervinin toplamda yaklaşık olarak 145 milyar varil olduğu tahmin ediliyor. Bu rakam tüm dünya üzerindeki petrol rezervlerinin %8’lik bir kısmı demek.
6)Kuveyt
Kuveyt’in sahip olduğu petrol rezervlerinin toplamı 100 milyar varilin biraz üzerinde. Bu miktar tüm dünya üzerindeki petrol rezervlerinin yaklaşık olarak %6’sına tekabül ediyor.
7)Birleşik Arap Emirlikleri
Arap yarımadasındaki petrol deryasından nasibini alabilmeyi başaran bir diğer ülke Birleşik Arap Emirlikleri. Ülkenin sahip olduğu toplam petrol rezervi 2020 verilerine göre 100 milyar varili buluyor. Bu rakam da dünya genelindeki petrol rezervlerinin %5,5’lik bir kısmı anlamına geliyor.
8)Rusya
Gelelim günümüzdeki petrol krizinin temel sebebi olan ülkeye. Rusya 2020’de açıklanan verilere göre 80 milyar varillik bir petrol rezervine sahip. Böylece Rusya dünyadaki tüm petrol rezervlerinin %4,5’ine sahip olmuş bulunuyor.
9)Libya
Libya, Arap yarımadasında olmamasına rağmen petrol deryasından nasibini alan bir diğer şanslı Arap ülkesi. Ülkenin toplam petrol rezervi 50 milyar varile yakın. Bu miktar dünya petrol rezervinin %3’ü anlamına geliyor.
10)Amerika Birleşik Devletleri
Listemizin son sırasında petrole olan yakın ilgisiyle bilinen ABD var. ABD’nin sahip olduğu petrol rezervlerinin toplamı da 50 milyar varile yakın.
- Kayseri Havalimanı (ASR)
- Antalya Havalimanı (AYT)
- İstanbul Havalimanı (IST)
- İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW)
- Van Ferit Melen Havalimanı (VAN)
- Gaziantep Havalimanı (GZT)
- Nevşehir Kapadokya Havalimanı (NAV)
- Trabzon Havalimanı (TZX)
- Samsun Çarşamba Havalimanı (SZF)
- Şanlıurfa GAP Havalimanı (SFX)
- İzmir Adnan Menderes Havalimanı (ADB)
- Adana Şakirpaşa Havalimanı (ADA)
- Erzurum Havalimanı (ERZ)
- Ankara Esenboğa Havalimanı (ESB)
- Kahramanmaraş Havalimanı
- İstanbul Şişli
- Muğla Dalaman Havalimanı (DLM)
- Hatay Havalimanı
- Denizli Çardak Havalimanı (DNZ)
- Muğla Milas-Bodrum Havalimanı (BJV)
- Mardin Havalimanı
- Konya Havalimanı (KYA)
- Tüm Araç Kiralama Noktalarını Göster