Elektrikli Araç Devi Tesla’nın En Büyük Rakibi Lucid Air
Elektrikli otomobil projeleri son dönemlerde oldukça yaygınlaştı. Günümüzde birçok otomobil devi elektrikli araç projeleri geliştiriyor. Fakat bu konuda Elon Musk’ın sahibi olduğu Tesla şirketinin tam anlamıyla rakipsiz olduğunu ifade etmek yanlış olmayacaktır. Tesla’ya en büyük rakip olarak görülen elektrikli araç ise yine Amerika’da üretilen Lucid Air isimli bir model.
Lucid Air, ABD’li Lucid Motors şirketi tarafından üretilen bir elektrikli araç modeli. Elektrikli bir sedan olarak üretilen Lucid Air’in yakın bir zamanda Tesla’nın Model S’ine rakip olması planlanıyor. Lucid Air’in en önemli özellikleri ise lüks olması ve uzun menzilli seyahatleri karşılayabilecek potansiyele sahip olmasıdır.
Peki Tesla’ya rakip olabilecek seviyede bir elektrikli aracın farklı bir otomobil firması tarafından bu kadar kısa sürede üretilebilmesi nasıl mümkün olabiliyor? Lucid Motors firmasının CEO’su olan Peter Rawlinson aslında Tesla Model S’i geliştiren ekibin baş mühendisiydi. Peter Rawlinson Lucid Air’i geliştirirken en önemli hedeflerinin Tesla Model S’e kıyasla daha geniş, daha konforlu, daha hızlı şarj olabilen ve daha aerodinamik bir model tasarlamak olduğunu ifade ediyor.
Lucid Air İncelemesi
Sürücü koltuğu ile başlayalım. Lucid Air modelinde sürücünün hemen önünde 5k çözünürlüğe sahip ve 34 inç büyüklüğünde bir dijital gösterge paneli yer alıyor. Bu devasa ekranın üç farklı bölmeye ayrılmış olması ise kullanışlılığını artıran en önemli özelliklerden birisi. Sürücü bölümünün işlevselliğini artıran en önemli hususlardan bir diğeri ise direksiyon simidinde klima ve ses sistemini kontrol eden fiziksel butonların bulunuyor olması.
Lucid Motors, elektrikli araçlarının tamamındaki dijital sistemlerin Over the Air adı verilen uzaktan güncelleme sistemi ile güncelleneceğini duyurdu. Bu sistem Lucid Air modelinde de kullanılmış. Lucid Air’in tamamen camdan tavanı Space Concept adı verilen gelişmiş platform ile bütünleşince aracın iç mekan hacmi ve ferahlığı önemli ölçüde artmış.
Lucid Air’in sahip olduğu eşsiz tasarım onu alışılagelmiş sedanlardan önemli ölçüde ayırıyor. Ancak bu tasarım aynı zamanda Lucid Air’in sahip olduğu başarılı aerodinamik yapısının da anahtarı. Lucid Air’in tasarımı, aracın seyahat esnasındaki hava sürtünme katsayısını 0.21’e kadar azaltıyor. Bu oranın Tesla’nın Model S’inde 0.24 olarak ölçüldüğünü belirtelim.
Gelelim en önemli konulardan birisi olan batarya ömrüne. Lucid Motors aslında Formula E’de yarışan araçların bataryalarını üreten resmi sponsor. Dolayısıyla firmanın elektrikli araç bataryası üretme konusunda bir hayli tecrübeli olduğunu söyleyebiliriz. Lucid Air modelinde ise 113 kWh’lik bir batarya paketi kullanılmış. Tesla’nın Model S’inde kullanılan batarya paketi ise 100 kWh biriminde.
Lucid Air’in sahip olduğu batarya sistemi seri üretim bir elektrikli araç için en yüksek voltaj değerine sahip. Aracın batarya sistemi 924 voltluk bir voltaj değerine sahip. Aracın batarya sistemi 300 kW’ye kadar bir güç girişine olanak sağlıyor. Dolayısıyla bataryanın tam doluluk seviyesine ulaşması sadece dakikalar alıyor. Lucid Air’de aynı zamanda çift yönlü şarj desteği de bulunuyor.
Lucid Motors piyasaya ilk olarak Dream Edition versiyonunu sürdü. Fakat daha sonraki süreçlerde piyasaya sürülmesi planlanan Grand Touring Edition versiyonunun daha uzun menzil odaklı bir araç olacağı ifade ediliyor. Grand Touring Edition versiyonunun tam dolu bir bataryayla 820 kilometrelik bir menzil sunması planlanıyor. Dream Edition versiyonunun sahip olduğu 2 elektrik motoru toplam olarak 1095 beygirlik bir güç üretiyor. Aracın 0 kilometreden 100 kilometre hıza ulaşması ise sadece 2.6 saniye sürmekte.
- Kayseri Havalimanı (ASR)
- Antalya Havalimanı (AYT)
- İstanbul Havalimanı (IST)
- İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW)
- Van Ferit Melen Havalimanı (VAN)
- Gaziantep Havalimanı (GZT)
- Nevşehir Kapadokya Havalimanı (NAV)
- Trabzon Havalimanı (TZX)
- Samsun Çarşamba Havalimanı (SZF)
- İzmir Adnan Menderes Havalimanı (ADB)
- Şanlıurfa GAP Havalimanı (SFX)
- Adana Şakirpaşa Havalimanı (ADA)
- Erzurum Havalimanı (ERZ)
- Ankara Esenboğa Havalimanı (ESB)
- Kahramanmaraş Havalimanı
- İstanbul Şişli
- Muğla Dalaman Havalimanı (DLM)
- Konya Havalimanı (KYA)
- Denizli Çardak Havalimanı (DNZ)
- Mardin Havalimanı
- Hatay Havalimanı
- Muğla Milas-Bodrum Havalimanı (BJV)
- Tüm Araç Kiralama Noktalarını Göster