Debriyaj Ne İşe Yarar?
Krank mili pistonlardan sağlanan hareketi volan yoluyla debriyaja aktarır. Debriyaj da volan üzerinden kendisine aktarılan bu hareketi aracı hareket ettirmek amacıyla şanzımana aktarmaktadır. Aracı hareket ettirmek için volandan iletilen bu hareket volan ve debriyajı birbirine bağlayan bir balata üzerinden gerçekleştirilir. Bu balataya debriyaj balatası adı verilir. Debriyaj balatası volandan sağlanan hareketin aktarılması için baskı plakası vasıtasıyla volan diskine doğru itilir ve volan diski ile debriyaj balatası birleşir. Neticede birleşen debriyaj balatası ve volan diski krank milinin pistonlardan sağladığı hareketi şanzımana iletir. Sürücünün debriyaja basmasıyla birlikte ise debriyaj balatası volan diskinden ayrılır. Yani artık hareket şanzımana aktarılmaz. Böylece sürücünün vites değiştirebilmesi de mümkün hale gelir.
Debriyaj Kaçırması Nasıl Anlaşılır?
Aracınızda debriyaj kaçırması arızasının bulunup bulunmadığını anlayabilmek adına ilk olarak vitesi 1’e alın. Düz bir yolda debriyaja sonuna kadar basın. Bunu yaptığınız zaman aracınız eğer hafifçe ileriye doğru gidiyorsa debriyaj kaçırıyor demektir. Debriyaj kaçırması arızası olan bir araçta daha sonraki süreçlerde aracınızı geri vitese ve birinci vitese almak neredeyse imkansız hale gelir. Dolayısıyla aracınızı geri vitese takmakta zorlanmaya başladığınız zaman debriyajın kaçırdığını anlayabilirsiniz. Yeni araçlarda ise bulunan otomatik debriyaj ayarı sayesinde debriyaj kaçırması meydana gelmeden otomatik olarak düzeltilmektedir.
Debriyaj Kaçırması Neden Olur?
Debriyajın tam olarak hangi fonksiyonu yerine getirdiğini anladıysak artık debriyaj kaçırmasının ne olduğunu ve sebebini açıklamaya geçebiliriz. Debriyaj balatası kullanıma bağlı olarak eskiyebilir, azalabilir veya bitebilir. Bu tür durumlarda debriyaj balatası volan diski ile tam olarak birleşemez. Dolayısıyla ilk kalkış veya aracın yüke bindiği diğer durumlarda kaçırma meydana gelir. Debriyajın kaçırma yapması volandan sağlanan hareketin şanzımana tam olarak iletilemeyeceği anlamına gelir. Neticede ise debriyaj kaçırması arızası aracınızın tam performans gösterebilmesini engellemektedir. Debriyaj kaçırması ilk kalkış sırasında araçta titreme gerçekleşmesine de neden olmaktadır.
Baskı balatasının yağlanması da debriyaj kaçırmasına neden olmaktadır. Çünkü baskı balatasının yağlanması durumunda da volan diskine tam olarak oturamaz. Neticede debriyaj yine kaçırma yapar. Debriyaj kaçırmasının yağlanma sebebiyle gerçekleştiğinden şüpheleniyorsanız krank keçesinin yağ sızdırıp sızdırmadığını kontrol etmeniz gerekmektedir.
Debriyaj kaçırmasının yaygın sebeplerinden birisi de diyafram yay olarak bilinen ayırma yaylarının işlevini kaybetmesidir. Bununla birlikte debriyaj pedalı boşluğunun arızalanması da debriyaj kaçırmasına neden olacaktır.
Motor kulakları motoru sabitlemeye yarayan aksamlardır. Dolayısıyla motor kulaklarının kopması ya da gevşemesi gibi durumlarda motorun konumu da değişir. Bu durumda doğal olarak volanın da konumu değişeceği için debriyaj baltası volan diski ile düzgün bir biçimde birleşemeyecektir. Debriyaj kaçırması arızasının nedeni şimdiye kadar bahsetmiş olduğumuz durumlardan hiçbirisi değilse sorun volan diskinin yüzeyindeki aşınmalardan kaynaklanıyor olabilir. Bu gibi durumlarda ise volan diskini kontrol etmeniz gerekmektedir. Emr Car Rental güvenli seyahatler diler.
- Kayseri Havalimanı (ASR)
- Antalya Havalimanı (AYT)
- İstanbul Havalimanı (IST)
- İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW)
- Van Ferit Melen Havalimanı (VAN)
- Gaziantep Havalimanı (GZT)
- Nevşehir Kapadokya Havalimanı (NAV)
- Trabzon Havalimanı (TZX)
- Samsun Çarşamba Havalimanı (SZF)
- İzmir Adnan Menderes Havalimanı (ADB)
- Şanlıurfa GAP Havalimanı (SFX)
- Adana Şakirpaşa Havalimanı (ADA)
- Erzurum Havalimanı (ERZ)
- Ankara Esenboğa Havalimanı (ESB)
- Kahramanmaraş Havalimanı
- İstanbul Şişli
- Muğla Dalaman Havalimanı (DLM)
- Konya Havalimanı (KYA)
- Denizli Çardak Havalimanı (DNZ)
- Mardin Havalimanı
- Hatay Havalimanı
- Muğla Milas-Bodrum Havalimanı (BJV)
- Tüm Araç Kiralama Noktalarını Göster