Binek Araç Segmentleri Nelerdir?
Bir otomobil satın almadan önce aracın ihtiyaçlarınızı tam olarak karşılayabileceğinden emin olmak istersiniz. Aynı zamanda bu araçların bütçenize de uygun olmaları gerekir. İşte bu noktada binek araç segmentleri ve sahip oldukları özellikler hem ihtiyaçlarınızı hem de bütçenizi yakından ilgilendirmektedir. Peki binek araç segmentleri nelerdir ve ne tür özelliklere sahiptir?
Mikro Otomobiller
Mikro otomobiller otomotiv endüstrisindeki en küçük araç sınıfıdır. Mikro otomobillerin motor hacimleri genel olarak 700 ile 1000 cc arasındadır. Tek kişilik olan versiyonları da son derece yaygın olmasına rağmen genellikle çift kişilik yolcu kapasitesine sahiptirler. Mikro otomobillerin tarihleri aslında düşündüğümüzden de çok daha eskilere dayanıyor. Bu araçlar İkinci Dünya Savaşı Japonya’sında oldukça yaygındı. Günümüz Türkiye’sinde ise mikro otomobillere en iyi örnek olarak Renault Twizy modelini gösterebiliriz.
A Sınıfı Şehir Otomobilleri
A sınıfı şehir otomobilleri özellikle kıta Avrupa’sında oldukça yaygın bir araç segmentidir. Bu araçların boyutları maksimum 3.7 metre olacak şekilde tasarlanmaktadır. A sınıfı şehir otomobilleri Türkiye’de de son dönemlerde oldukça yaygınlaşmıştır.
B Sınıfı Küçük Otomobiller
B sınıfı küçük otomobiller ülkemizde oldukça popüler araç segmentlerinden birisidir. Daha küçük ve daha az benzin yakan bir araç üretme fikriyle ortaya çıkan bu segmentteki araçların ülkemizdeki en sevilen temsilcileri ise Renault Clio ve Hyundai i20’dir.
C Sınıfı Kompakt Otomobiller
Dünya genelinde satılan tüm araçların %25’i bu segmentteki araç modellerindendir. Bu segmentteki araçların boyutları 4 ile 4.5 metre arasında değişiklik göstermektedir.
D Segmenti Orta Sınıf Otomobiller
Daha yüksek segmentlere çıkmadan geniş bir araç arayanlara yönelik tasarlanan modeller bu gruba dahildir. Bu araç modelleri de genel olarak 4.5 ile 5 metre arasında değişiklik gösterebilen boyutlara sahiptir.
E Segmenti Orta Üst Sınıf Otomobiller
Bu araç segmentine dahil yaygın olarak satılan modeller Almanların üç büyük otomotiv devi Mercedes, Audi ve BMW tarafından üretilmektedir.
F Segmenti Lüks Otomobiller
Bu segmente dahil modeller ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da genellikle makam araçları veya üst düzey kurumsal araçlar olarak kullanılmaktadırlar.
Küçük SUV
B segmenti sedan veya hatchback türü araçların şasileri kullanılarak üretilmektedirler. Yalnızca arazi aracı olarak tasarlanan SUV araçlar da bu segmente dahil olmakla birlikte şehir kullanımına yönelik tasarlanan modelleri de bulunmaktadır.
Kompakt SUV
Bu segmentteki araçları küçük SUV segmentine dahil araçlardan farklılaştıran tek özellik daha büyük boyutlarda üretilmeleridir. Kompakt SUV segmentine dahil araç modellerinin boyutları genel olarak 4.5 metre civarındadır.
Orta Sınıf SUV
Bu segmente dahil modeller crossover araçların şasileri kullanılmak suretiyle üretilir. Bu segmentteki en popüler araç modelleri arasında Skoda Kodiaq, Jeep Cherokee, Toyota Rav4 ve Subaru Forester’i örnek olarak gösterebiliriz.
Büyük Sınıf SUV
Büyük sınıf SUV segmentine dahil araçlar yüksek hacimli motorlara sahip olmaları sebebiyle ülkemizde ÖTV bakımından önemli bir dezavantaja sahiptir. Ayrıca yüksek hacimli motorlarının yakıt tüketiminde sebep oldukları dezavantajlar da bu segmentteki araç modellerinin ülkemizde tercih edilmemelerine sebep olmaktadır.
Küçük MPV
Kıta Avrupa’sında MPV türü araçlarda en fazla satış payına sahip modeller bu segmentte yer almaktadır. Bu araçlara Opel Meriva, Fiat 500L ve Ford B-Max modellerini örnek olarak gösterebiliriz.
Orta Sınıf MPV
Küçük MPV segmentine dahil araç modellerinden tek farkları daha büyük boyutlarda üretilmeleridir. Bu segmentte yaygın olarak satılan araçlara Renault Scenic ve Volkswagen Touran modellerini örnek gösterebiliriz.
Büyük MPV
Tüm binek araç segmentleri arasında aile kullanımına yönelik olarak tasarlanan en iyi modeller bu segmente dahildir. Büyük MPV segmentine dahil en popüler araçlar ise Ford Galaxy ve Volkswagen Sharan’dır.
- Kayseri Havalimanı (ASR)
- Antalya Havalimanı (AYT)
- İstanbul Havalimanı (IST)
- İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW)
- Van Ferit Melen Havalimanı (VAN)
- Gaziantep Havalimanı (GZT)
- Nevşehir Kapadokya Havalimanı (NAV)
- Trabzon Havalimanı (TZX)
- Samsun Çarşamba Havalimanı (SZF)
- İzmir Adnan Menderes Havalimanı (ADB)
- Şanlıurfa GAP Havalimanı (SFX)
- Adana Şakirpaşa Havalimanı (ADA)
- Erzurum Havalimanı (ERZ)
- Ankara Esenboğa Havalimanı (ESB)
- Kahramanmaraş Havalimanı
- İstanbul Şişli
- Muğla Dalaman Havalimanı (DLM)
- Konya Havalimanı (KYA)
- Denizli Çardak Havalimanı (DNZ)
- Mardin Havalimanı
- Hatay Havalimanı
- Muğla Milas-Bodrum Havalimanı (BJV)
- Tüm Araç Kiralama Noktalarını Göster