Benzinle Çalışan Motorlarda Yakıt Sistemi Nasıl İşlemektedir?
Emme, yanma ve püskürtme sistemleri dizel motorlara kıyasla benzinle çalışan motorlarda biraz daha farklı şekilde işlemektedir. Bunun sebebi aracın yakıtının dizel yerine benzin olmasından kaynaklanmaktadır. Bu sebeple benzinle çalışan motorların yakıt sisteminde yanma işlemi sıvı şekilde değil de benzinin buhar haline getirilmesi suretiyle havadaki oksijenle karıştırılması neticesinde gerçekleştirilmektedir. Bu yakıt sistemlerinde benzinin emiliminin başlaması ile birlikte buhar formuna dönüştürülür. Buhar formuna dönüştürülmüş olan benzin bujilerde ateşlenir. Tüm bu süreç neticesinde ise ısı yöntemi vasıtasıyla açığa çıkartılmış olan enerjinin aktarımı tetiklenir.
Öncelikle benzinle çalışan motorların dizel motorlara kıyasla daha büyük hacimlerde olduklarını belirtmekte fayda var. Bu bağlamda benzinle çalışan motorlarda yakıt sistemleri de birbirlerine yakın olacak şekilde tasarlanmıştır. Motorlarda yer alan silindir sistemleri ise motora gücünü 4, 6 veya 8 silindirli olacak şekilde sağlamaktadır. Bu bağlamda söz konusu bu düzenek, benzinin emiliminin gerçekleşmesi ile birlikte oksijen tutuşmasına ihtiyaç duymaktadır. Benzin ile oksijenin bu şekilde birbiriyle karışması neticesinde aktarım başlayacaktır. Buhar formuna getirilmiş olan benzin, oksijen içeren hava ile yanmaya hazır bir halde motorun silindir sistemlerine aktarılır. Burada pistonlar vasıtasıyla sıkıştırıldıktan sonra buji ile ateşleme işlemi gerçekleştirilir. Ateşleme işlemi motorun çalışması için ihtiyaç duyacağı enerjiyi açığa çıkartacak patlamaları gerçekleştirecektir.
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz şekilde bir çalışma prensibine sahip benzinli motorlar genellikle harcanan yakıtın sadece %25’lik bir kısmını enerjiye çevirebilmektedir. Bu sebeplerden dolayı benzinli araçlarda yakıt tüketimi çok daha yüksek seviyelerde gerçekleştirilmektedir. Bu durum benzinle çalışan araçlar yerine dizel araçların tercih sebebi olması ile sonuçlanmıştır. Buna karşın benzinle çalışan motorların dizel motorlara karşı da birtakım avantajları bulunmaktadır. Bu avantajların başında ise benzin ile çalışan motorların dizel motorlara kıyasla çok daha güçlü bir mekanizmaya sahip olmaları yer almaktadır. Bununla birlikte benzinle çalışan motorların çalışma disiplinleri de dizel motorlara kıyasla daha yerindedir. Benzinle çalışan motorlarda ateşleme için ihtiyaç duyulan tek şey hava olduğundan ateşleme işlemi çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu durum da yüksek performans gerektiren kullanımlarda benzinle çalışan motorları bir adım daha ön plana çıkartmaktadır.
Dizel Motorların Avantajları Nelerdir?
Tüm bunlara karşın teknolojinin de gelişmesi ile birlikte dizel motorların sahip oldukları bu dezavantajlar yerini birtakım yeni avantajlara bırakmaktadır. Bu avantajların başında ise dizel motorların daha iyi bir yakıt ekonomisine sahip olmaları yer almaktadır. Bununla birlikte dizel motorlar daha düşük bakım ihtiyacına ve maliyetine sahiptir. Dizel motorlarda emisyon tehlikesi benzinle çalışan motorlara kıyasla çok daha düşük seviyelerde gerçekleşmektedir. Dizel motorların bir diğer avantajı ise kendisini daha fazla tork üretiminde gösterir. Daha fazla tork üretimi yakıtın daha yavaş yakılmasına ve daha fazla sıkıştırılmasına olanak sağlamaktadır. Son olarak dizel motorlar tasarımları itibariyle benzinle çalışan motorlara kıyasla çok daha düşük gürültü seviyelerine sahiptirler.
- Kayseri Havalimanı (ASR)
- Antalya Havalimanı (AYT)
- İstanbul Havalimanı (IST)
- İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW)
- Van Ferit Melen Havalimanı (VAN)
- Gaziantep Havalimanı (GZT)
- Nevşehir Kapadokya Havalimanı (NAV)
- Trabzon Havalimanı (TZX)
- Samsun Çarşamba Havalimanı (SZF)
- İzmir Adnan Menderes Havalimanı (ADB)
- Şanlıurfa GAP Havalimanı (SFX)
- Adana Şakirpaşa Havalimanı (ADA)
- Erzurum Havalimanı (ERZ)
- Ankara Esenboğa Havalimanı (ESB)
- Kahramanmaraş Havalimanı
- İstanbul Şişli
- Muğla Dalaman Havalimanı (DLM)
- Konya Havalimanı (KYA)
- Denizli Çardak Havalimanı (DNZ)
- Mardin Havalimanı
- Hatay Havalimanı
- Muğla Milas-Bodrum Havalimanı (BJV)
- Tüm Araç Kiralama Noktalarını Göster