Alman Otomotiv Devi Mercedes Benz’in Tarihi
İçten yanmalı motorların otomobillerde kullanılması 1880’li yıllarda gerçekleşmiştir. Bu yıllarda, 1883 senesinde, Karl Benz isimli bir girişimci Almanya’nın Mannheim kentinde Benz & Cie otomotiv şirketini kurdu. Bundan birkaç sene sonra, 1890 senesinde ise Gottlien Daimler, DMG yani Daimler Motoren Gesellschaft şirketini Cannstatt şehrinde kurdu. Karl Benz ve Gottlien Daimler’in birbirlerinden bağımsız olarak kurmuş oldukları bu iki otomotiv şirketi dünya genelindeki motorlu karayolu ulaşımının temelini atmıştır. Her iki girişimci de marka adı olarak kendi soy isimlerini, yani Benz ve Daimler’i kullanmayı tercih etmiş, tüm servetlerini de şirketlerine yatırarak markalarının dünya çapında tanınmasını sağlamışlardır.
İlk Mercedes Yollarda
Benz markası varlığını uzun bir süre koruyabilmeyi başarmış, ancak DMG ise 1900’lü yıllara gelindiğinde Mercedes markasına dönüşmüştür. Bu yeni markaya ait ilk araç ise otomobil yarışlarına meraklı bir iş adamı olan Emil Jellinek’in siparişi üzerine üretilmiştir. Mercedes ismi de bu iş adamının kızı olan Mercedes’ten esinlenilmiş ve şirketin bambaşka bir markaya evrilmesine önayak olmuştur.
DMG şirketine de marka adını veren ilk Mercedes 1900 senesinin Aralık ayında Emil Jellinek’e teslim edildi. Bu aracı geliştiren ise DMG şirketinin baş mühendisi Wilhelm Maybach idi. Bir yarış otomobili olarak geliştirilen ilk Mercedes 35 beygir gücünde bir motora sahipti. Bu Mercedes araba dünya genelindeki otomobil tarihinde bir dönüm noktası teşkil ediyordu. Çünkü o zaman için güçlü bir motor bulundurmasına rağmen hafif bir yapıya sahipti.
Avusturyalı İş Adamı Emil Jellinek ve Mercedes
İspanyolca bir kelime olan Mercedes Avusturyalı iş adamı Emil Jellinek’in kızının adıdır ve zarafet anlamına gelmektedir. Emil Jellinek Daimler markasına ait ilk aracını 1897 senesinde satın almıştır. Daimler marka araçlardan son derece memnun olan bu iş adamı araçları aynı zamanda çevresindeki zengin aristokrat ve finansçılara da pazarlamaktaydı. Otomobil sporlarına da oldukça meraklı olan Emil Jellinek satın aldığı Daimler marka araçlarla yarışlara da bizzat katılmaktaydı. Jellinek Mercedes ismini Daimler marka araçlar için ilk kez katılmış olduğu bu yarışlarda kullanmaya başladı. 1900 senesinde ise DMG firmasının baş mühendisi olan Wilhelm Maybach ile iletişime geçerek yarışlar için hafif, güvenli ve hızlı bir otomobil geliştirmesini istedi. Jellinek aynı zamanda geliştirilecek bu araçların satışına dair DMG firmasıyla bir sözleşme de imzaladı. Mercedes’in bu otomobilin marka adı olarak kullanılması bu sözleşme ile kararlaştırıldı.
Aynı yılın Aralık ayında aracını teslim alan Jellinek 1901 senesinde katıldığı otomobil yarışlarında büyük başarılar elde etmeye başladı. Bu başarılar Mercedes araçların kısa sürede dünya çapında bir üne kavuşmasına yardımcı oldu. Markanın bu denli itibar görmesi üzerine Mercedes ismi resmi marka adı olarak 1902 senesinde kayıtlara geçirildi.
Mercedes’in Meşhur Logosu
DMG firması artık araçları için başarılı ve tanınan bir marka adına sahipti. Ancak firmanın bu ismin itibarına yakışan ve kendisi ile özdeşleşen bir logosu henüz bulunmuyordu. Markanın günümüzde hala kullanmayı sürdürdüğü logo DMG şirketinin kurucusu olan Gottlien Daimler’in eşine göndermiş olduğu bir mektuptan esinlenerek oluşturuldu. Daimler bu mektuptaki Deutz ve Köln kartpostalında bulunan evlerinin tepesine bir yıldız eklemiş ve eşine başarıyı temsil eden bu yıldızın yakın zamanda fabrikasının üzerinde de parlamaya başlayacağını söylemiş. Bu mektuptan seneler sonra 1909 yılında Mercedes’in hala kullanmakta olduğu 3 köşeli yıldız sembolü resmen markanın ticari logosu olarak tescillendi. 3 köşesi bulunan bu yıldız aynı zamanda DMG firmasının karada, havada ve denizde çalışacak motorlu taşıtlar üretme hedefini simgelemekteydi.
- Kayseri Havalimanı (ASR)
- Antalya Havalimanı (AYT)
- İstanbul Havalimanı (IST)
- İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW)
- Van Ferit Melen Havalimanı (VAN)
- Gaziantep Havalimanı (GZT)
- Nevşehir Kapadokya Havalimanı (NAV)
- Trabzon Havalimanı (TZX)
- Samsun Çarşamba Havalimanı (SZF)
- İzmir Adnan Menderes Havalimanı (ADB)
- Şanlıurfa GAP Havalimanı (SFX)
- Adana Şakirpaşa Havalimanı (ADA)
- Erzurum Havalimanı (ERZ)
- Ankara Esenboğa Havalimanı (ESB)
- Kahramanmaraş Havalimanı
- İstanbul Şişli
- Muğla Dalaman Havalimanı (DLM)
- Hatay Havalimanı
- Mardin Havalimanı
- Denizli Çardak Havalimanı (DNZ)
- Konya Havalimanı (KYA)
- Muğla Milas-Bodrum Havalimanı (BJV)
- Tüm Araç Kiralama Noktalarını Göster